Złota statuetka "Serce za serce" dla Inteligo

Inteligo, marka bankowości elektronicznej PKO Banku Polskiego, po raz kolejny zostało nagrodzone za współpracę z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi. Złotą statuetkę „Serce za serce” przyznała Inteligo Rada Fundacji doceniając tym samym dotychczasowe wsparcie banku dla Programu Budowy Polskiego Sztucznego Serca.

Współpraca pomiędzy Inteligo a Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi została zapoczątkowana w 2002 roku. Od tego czasu na rzecz Fundacji zostało przekazane 15 mln zł pochodzących z darowizn i kwot wynikających z rezygnacji Banku z części przychodu od transakcji płatniczych dokonywanych kartami Inteligo Visa Electron z Sercem. Dzięki tym środkom możliwe było stworzenie między innymi nowego typu pozaustrojowego sztucznego serca oraz sterownika nowej generacji.

Zdajemy sobie sprawę z ogromnej odpowiedzialności, spoczywającej na PKO Banku Polskim jako największej polskiej instytucji finansowej. Dlatego właśnie działalność dobroczynna jest nieodłącznym elementem strategii banku i doczekała się odrębnego miejsca w jego strukturze poprzez powołanie własnej fundacji. Staramy się wspierać wszystkie te inicjatywy, które służą społeczeństwu – zarówno edukacyjne, kulturalne, jak i prozdrowotne. Cieszymy się oczywiście z każdego dowodu uznania dla naszej działalności, ale największą satysfakcję sprawia nam świadomość, że nasze wsparcie poszczególnych inicjatyw służy ratowaniu ludzkiego życia i rzeczywistej poprawie sytuacji zdrowotnej naszych obywateli. Tak jest właśnie w tym przypadku – powiedziała Urszula Kontowska, prezes Fundacji PKO Banku Polskiego odbierając nagrodę.

Nagrody „Serce za serce” zostały wręczone podczas jubileuszowego koncertu „Serce za serce”, nad którym Patronat Honorowy objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski. Podczas gali zaprezentowano kliniczną postać protezy serca dla dzieci w wieku szkolnym (o masie ciała 20-40 kg). Projekt ten od 2008 roku jest priorytetem Fundacji i w przyszłym roku wejdzie w fazę eksperymentu klinicznego.

Dla PKO Banku Polskiego i Inteligo złota statuetka „Serce za serce” to już kolejna nagroda za współpracę z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii. Do tej pory bank został trzykrotnie uznany „Dobroczyńcą Roku” – za rok 2004, 2007 i 2010. Program Budowy Polskiego Sztucznego Serca to jedna z wielu inicjatyw wspieranych przez PKO Bank Polski, który angażuje się w liczne projekty o charakterze edukacyjnym, kulturalnym i społecznym. W 2010 roku została powołana Fundacja PKO Banku Polskiego, działająca pod hasłem „Dobro procentuje”, której statutowym celem jest wspieranie osób i organizacji zajmujących się dobroczynnością.